Dziś część pierwsza :
Cukier trzcinowy- spokojnie można zastąpić brązowym cukrem.
Toor Dhal, Urad Dhal, Mung Dhal- zastąp czerwoną soczewicą. Jednak 'mung dhal' czyli fasolkę mung prawdopodobnie znajdziesz w polskich supermarketach nawet w małych miastach. Przynajmniej mnie się udawało.Źródło |
Skrobia kukurydziana- nigdy jej nie kupiłam. Jej funkcja w gotowaniu sprowadza się głównie do zagęszczania jedzenia , więc ja zagęszczam zwykłą pszenną ,tyle że w troszkę większej proporcji.
Sos ostrygowy- zamień na sos sojowy. Wybierz jednak taki, który jest możliwie jak najbardziej gęsty. Sos ostrygowy jest też bardziej słony w smaku, dlatego możesz dodać kilka kropel naszej starej dobrej niezawodnej Maggi.
Sos ostrygowy |
Tajski sos rybny 'Nam Pla', od biedy może ustąpić miejsca mieszance sosu sojowego i cytryny.
To tyle na dziś. Dokończę jutro. Pa :*
hm ja uwielbiam pędy bambusa, kiedys moja mama zamiast nich kupiła kiełki fasoli i też zrobiłyśmy tę sama potrawawę z kiełkami :P
OdpowiedzUsuńJa też je kiedyś lubiłam. Dopóki pewnego dnia po ich zjedzeniu nie dostałam strasznej gorączki. Tzn. ta gorączka nie była następstwem zjedzenia pędów babusa. Zwyczajnie zaatakowała mnie jakaś choroba,a ostatni posiłek jaki spożyłam przed tym atakiem zawierał właśnie te pędy. Od tamtej pory mój głupi organizm tak to sobie wszystko razem dziwnie kojarzy i zabrania mi sięgać po kiełki. Identyczną sytuację miałam z chrzanem.
OdpowiedzUsuńWątpię, czy dostanę odpowiedź, ale i tak zapytam. (:
OdpowiedzUsuńMieszanka sosu sojowego i soku z cytryny do zastąpienia Nam Pli, to w jakich proporcjach? 1:1?
Pozdrawiam. (:
Myślę, że sosu sojowego powinno być więcej niż 1:1. Ja zawsze kupuje gotowe sosy, więc teraz tylko zgaduję. Generalnie sosy rybne są mocno słone, dlatego ten element sosu sojowego powinien być mocniej zaakcentowany niż cytryna. Ja bym dała 2:1 ( soja - cytryna). Pozdrawiam
UsuńOk, dzięki bardzo za odpowiedź. (;
OdpowiedzUsuń