Jako danie inauguracyjne wybrałam wegetariańskie Chow Mein.
Danie to jest bardzo proste i szybkie. Potrzeba na to 12 minut oraz :
- 300 gram grubego makaronu chińskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- troszeczkę masła orzechowego ( jedna łyżeczka max)
- 180 gram twardego tofu
- marchewka pocięta w długie , cienkie kawałki
- brokuł podzielony na różyczki
- dwa ząbki czosnku ( zmiażdżone )
- dwie łyżeczki posiekanego imbiru ( albo odrobina sproszkowanego)
- pół szklanki orzechów nerkowca ( albo płatki migdałowe)
---------------
W tym miejscu zaznaczę, że jeżeli nie maci sosu ostrygowego, możecie z niego zrezygnować i zwyczajnie zamiast 3 łyżek sosu sojowego dodać aż 6.
------
Wykonanie :
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie
- W miseczce wymieszać sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, wodę i masło orzechowe
- Na małej patelni ( bez dodatku tłuszczu) upiec orzechy albo płatki migdałowe
- W woku ( albo na patelni) rozgrzać olej i podsmażyć brokuł oraz marchewkę . Po 2 minutach dodać pocięte w kostkę tofu. Smażyć kolejne 4 minuty. Na sam koniec dołożyć do tego imbir i czosnek i smażyć przez 1 minutę.
- Do powyższej mikstury dodać makaron, przygotowaną uprzednio mieszankę sosów oraz orzechy. Mieszać aż wszystko się ładnie i równo połączy.
To błyskawiczne danie wystarczy dla 2-3 osób.
Smacznego ! |
Ps.
Ostatnimi czasy jestem rozpuszczoną bestią i mam sobie coraz więcej dni wolnych. Jutro jadę na urlop , a zatem blog znowu chwilowo będzie zaniedbany. Tym razem jednak wyjeżdżam na krótko. Dziewięć dni w domku u rodziny.
Do usłyszenia po powrocie ;)
Mój chłopak by spytał, gdzie jest mięso?! Więc raczej nie zrobię, wybacz ;<
OdpowiedzUsuńps. udanego urlopu leniwcu : *
OdpowiedzUsuńNo i już po urlopie :(
Usuń